2013. augusztus 17., szombat

Az ügynökségekről...

    Mivel a múltkori bejegyzésem kissé patetikusra sikeredett, ma egy földhözragadtabb témával, az ügynökségekkel foglakoznék. A takarító ügynökségekkel persze, hiszen azok működését ismerem. Londonban szinte valamennyi hotel ügynökségekkel dolgoztat, még az olyan nagyok is, mint pl. a Hilton, a Ritz vagy a Savoy. Ennek nagyon prózai oka van: senki sem szeret bíbelődni az állandóan változó létszámmal, az "egyik nap még vagyok, másnap már nem jövök" típusú szobalányokkal és hasonló problémákkal. Az ilyen helyzetek megoldására jöttek létre az ügynökségek, amelyek szerződéseket kötnek a hotelek takarítására.Szobánként meghatározott összegért dolgoznak, gyakran nem csak a személyzetet, hanem a takarítószereket is ők adják, sőt a mosatásért is ők fizetnek. Ezért bizonyos összeget kérnek el, egy szoba takarításáért, nyilván hotelenként más-és más a tarifa, attól függ milyen magas színvonalú maga a szálloda. Ha jól tudom pl. a mi kis motelünk 5 fontot fizetett még tavaly az ügynökségnek szobánként. Ha azt nézzük, hogy nekünk nagyjából 4 szobáért fizetnek ki 6.19-et, akkor már érthető, honnan nyereségesek ezek a vállalkozások. Nagyobb és macerásabb hotelekben természetesen magasabb az ügynökségnek fizetett összeg, de az órabérek a legtöbb ügynökségnél nem magasabbak a minimál órabérnél. Korábban már írtam, hogy valamennyi hotelben más és más az egy szobára kiszabott idő, illetve mindenütt más és más a hotel protokollja: van ahol minden szobában takarítanak, van ahol csak az üresedő szobákban, tehát mindenütt valami fakszni, ebben biztos lehetsz.
   Az ügynökségek a következő logika szerint működnek: kitalálják, hogy mennyi az a szobaszám, amelyet neked óránként meg kell csinálnod, vagyis mennyi a norma. A betanulási időre azt ígérik, hogy valemnnyi ledolgozott órádat kifizetik, ami általában így van, de 8 óránál sehol sem fizetnek többet.Ez általában 3 hónap, majd ezt követően döntenek arról, hogy maradhatsz-e vagy sem. Akit 3 hónapig nem küldenek el, az általában marad is, ha akar. Aki marad, az pedig igyekszik a norma szerint dolgozni, attól függetlenül, hogy sokan nem tudják: továbbra is órabért kapnak. Pontosan nem tudom, hogyan megy ez de szerintem lehet valami törvény, ami arra kötelezi a munkáltatót, hogy kifizesse a munkával eltöltött idődet. Ezt onnan tudom, hogy folyamatosan írtam a szobaszámokat, de sehogy sem jött ki a norma és a kapott  munkabér közötti összefüggés. Mindig több pénzt kaptam, ugyanis. Egyszer aztán az ügynökséges csaj elszólta magát, mikor  újra felhívta a figyelmünket  a norma betartására, mondván: az elmúlt hónapban öt órával többet fizettek nekem, mint amennyi egyébként járt volna. Tekintve, hogy abban a hónapban egyáltalán nem volt szabadnapom - of course! - napi tíz perc pluszról beszélünk, ami akaratlnul is becsúszik, főleg ha a hotel roppant igényes vagy idióta a supervisorod vagy csak kifogsz egy foltos paplanhuzat- szériát, szóval akármitől! Visszatérve a lényegre: a norma elsősorban arra való, hogy az ügynökségnek meg legyen a maga tisztes haszna. És addig mantrázzák ezt a  norma dolgot, hogy akaratlanul is elkezdesz ennek megfelelni, sőt kialakul egyfajta verseny is a lányok között, hiszen ki nem szeret első lenni? Egyébként meg, ha nem ugrod meg a szintet, elköszönnek tőled. Ilyen egyszerű!
  En jelenleg egyetlen olyan szállodaláncról tudok, amelyik nem ügynökséggel dolgoztat, illetve vannak kisebb de nagyon elit hotelek, ahova motivációs levéllel lehet jelentkezni. Mondjuk, ezen jót röhögtem, mert mit lehet egy ilyen levélben leírni, motivációként? Hogy baromira szeretek takarítani?
A nagyobb és híresebb hotelek közül sokban van saját személyzet is. Egy lány innen a házból a Ritzben dolgozott, igaz csak pár hetet, de ott pl. van saját alapszemélyzet az ügynökséges lányok mellett. És itt szeretnék eloszlatni, ugyanakkor pedig megerősíteni egy, a net-en keringő híresztelést: valóban van olyan, hogy valakit átvesz egy szálloda az ügynökségtől. Mondjuk abban az esetben, amennyiben "kihal" egy szobalány vagy  nyugdíjba megy. Ez a személyzet ugyanis nagyon jó fizetést kap és évek hosszú sorának kell eltelni, hogy bizonyítsd a rátermettségedet, megbízhatóságodat, stb. Aki tehát évek óta ebben a szakmában dolgozik, már nem nagyon vált, azok sokkal hamarabb elmenekülnek. Asszem,én még maradok! :)
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése