2011. október 20., csütörtök

Munkakeresés......

Hát igazából ez a legnehezebb fejezet, mert csak azt tudom leírni, amit eddig tapasztaltam és az még nem sok. Ha olyan idős vagy mint mi, és nem jó az angolod vagy nem vagy biztos magadban, akkor mások segítségére szorulsz. Első blikkre ugyanis nem igazán tudod kiválasztani a rengeteg agencyből, hogy egyáltalán melyik mivel foglalkozik. Ez nem jelenti azt, hogy nem tudsz a segítségükkel munkát találni de itt mindenkinek fontos az időfaktor: minél hamarabb munkát szerezni, akármilyet! És akkor itt jönnek a "segítőkész" emberek! Tudnod kell, hogy itt mindenki - eddig egyetlen ellenpélda van, az a Segítség Anglia a Facebook-on!!!, Ő mindenben segít, önzetlenül egy fillér nélkül!, minden tiszteletem az Övé - kér valamennyi pénzt a munkaközvetítésért! De fontos tudnod, hogy az állásinterjúra egyedül kell menned, magyarul senki sem fogja a kezed de van egy lehetőséged! Van aki többet kér van aki kevesebbet! Biztos munkát senki nem tud, legfeljebb kikeresi a neked valót vagy olyan kapcsolatokkal rendelkezik, amelyek alapján vélelmezhető, hogy az ő ajánlásával talán - hangsúlyozom:TALÁN!- bekerülhetsz egy munkahelyre. Találkoztam itt olyan fiatal sráccal, aki jól beszél angolul, de több hétig próbált egyedül állást szerezni, sikertelenül,végül beadta a derekát és 100 fontjába került ugyan, de lett melója! Fontos, hogy amennyiben így szeretnél munkát keresni csekkold le az említett akárkit- céget, magánembert- a neten. Ha sehol sem írnak róla rosszat, az már jó jel! :) Mindenképpen tartózkodj a magányosan hirdető magánszemélyektől, akiket nem tudsz leellenőrizni! Ők szinte biztos, hogy lenyúlnak! Elkérnek 40-től, akár 70-80 fontot, aztán belökdösnek egy ajtón és már el is tűntek! Te pedig... Mondjuk én még nem fizettem senkinek de azok az agencyk, amelyeknél jelentkeztem, nagyon udvariasak voltak ugyan de 4 napja még egyik sem hívott vissza! Tehát a dolog nem egyszerű! Valószínűleg én is fizetni fogok a munkáért, de azért még a holnapot megvárom!:D
Tipp: amennyiben valaki pályáz a nevedben és megteheted, a hívásokat rögzítsd a telefonoddal! Rettentő gyorsan beszélnek és a jelentős részét nem fogod érteni, így a dátumok és időpontok miatt jobb ha ezeket felveszed!
A dolog erkölcsi része: én magam gusztustalannak tartom ezt a módszert, mert súlyos pénzeket húznak le emberekről csak azért,mert tanácstalanok, nem ismernek itt senkit és nem ismerik a rendszert!!! Ami nagyon furcsa és nem tudom, hogy más nációnál ez hogy van, itt egyetlen magyar sem beszél arról, hogy hol dolgozik, mert sokak szerint - azok mesélték, akik itt vannak már jó pár hónapja! - sok esetben előfordult, hogy valakit beajánlottak maguk mellé, aztán az illető simán megfúrta! Mondjuk ez is gusztustalan! Azért vannak olyanok, akik szólnak a közösségi oldalakon ha tudnak valami melót, ezeket érdemes böngészni reggel és este, de nem ez a jellemző lehetőség az álláskeresésre! Mondjuk ez is egy nyitott kérdés, amiben még nincs nagyon nagy gyakorlatom, tehát erről majd később írok, mivel nem kenyerem az okoskodás!!! :) Tehát: folyt.köv.! Mostmár viccesebb dolgok jönnek!!! Ígérem! :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése